Развръзка  - десетките български камиони, натоварени със стока за Австрия,

...
Развръзка  - десетките български камиони, натоварени със стока за Австрия,
Коментари Харесай

Пуснаха блокираните български камиони с товари за Австрия

Развръзка  - десетките български камиони, натоварени със стока за Австрия, които повече от 24 часа не успяваха да преминат през граничните пунктове, защото не бяха пропускани, най-сетне бяха пуснати, оповестява Нова тв.

Проблемът породи на 5 януари и за него сигнализираха от Камарата на автомобилните превозвачи пред " 24 часа ".

" Колеги от цяла България се обадиха, че са им спрели камионите на всички гранични пунктове ", съобщи притежателят на транспортна компания Петко Ангелов, който е и ръководител на Камарата на автомобилните превозвачи.

Служителите на митниците обяснили на водачите, че са получили такива нареждания. " Не дадоха да се върнат камионите и прибраха документите на водачите на границата ", добави Ангелов. Той твърди, че товарите за Австрия са спрени поради обстановката, в която се намира България, обвързвана с шенгенското пространство.

" Забраната да бъдат пускани български камиони през нашите граници с товари за Австрия е наказване за нас, българските компании, а не за съответната страна, която ни пречи да влезем в Шенген по суша. Това е удивително. Мои камиони бяха измежду блокираните. А те превозваха авточасти от Турция за Австрия. Кое е неуместното? С тази мярка на българските управляващи аз и моите сътрудници ще си загубим клиентите в Турция, защото те ще кажат: " След като не можете да доставите в период стоката ни, ние ще си намерим други превозвачи ", сподели още Петко Ангелов за " 24 часа ".

Той описа, че търсили контакти със София, само че не им вдигали телефоните. На граничните пунктове прибрали на водачите документите и не ги пускали нито напред, нито обратно. " Хората стояха като заложници без обикновени условия ", добави Ангелов.

Рано тази заран на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Дунав мост II " имаше 5-километрова колона от камиони. Около 10 часа тировете са били пуснати да преминат границата, заяви изпълнителният шеф на Съюза на интернационалните превозвачи Йордан Арабаджиев за " Фокус ".

Според него по този начин и не е станало ясно за какво въобще са били са били спрени и от кое място е била издадена възбраната. Най-много блокирани товарни коли е имало на пунктовете Дунав мост II и Брегово.

През идната седмица превозвачите ще търсят отговорите за блокирането на нашите камиони на границата от представители на държавното управление, съобщи Арабаджиев.

" Приемането " ни в шенгенското пространство единствено по въздух и вода е пагубно за българския транспортен отрасъл. От години се стремим прекосяването на тежкотоварни транспортни средства през граничните ни пунктове със северната ни съседка да бъде облекчено. Вместо това в този момент ставаме очевидци на това по какъв начин българският транспортен бизнес още веднъж ще се окаже пленник на политически игри ", се споделя пък в позиция на Камарата на автомобилните превозвачи, оповестена на страницата им във Facebook.

От Агенция " Митници " оповестиха в публична позиция до медиите, че се правят засилени инспекции по всички гранични пунктове от началото на годината, като за първите 5 дни са направени общо над 6364 инспекции на разнообразни типове транспортни средства, в това число директно преминаващи през страната.

Използват се всички способи за митнически надзор - физическа инспекция, сканиране с рентгенови системи, документален надзор. Проверяват се както транспортираните артикули, по този начин и кабините на товарните коли, леки, лекотоварни коли и рейсове.[**sorce_name**]
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР